Conform legii in vigoare – nr. 31/1990, art. 235 se aplica procedura de radiere pentru firme de tip SNC; SCS, SA, SRL, SCA. Totul se intampla simplu si rapid, mai ales cand se alege si un profesionist care sa contribuie cu sprijinul sau pentru infaptuirea radierii.
Radierea societatii
Atunci cand radierea unei societati prin dizolvare si lichidare voluntara procedura va implica:
- Se va depune o cerere la Registrul Comertului, ce inregistreaza radierea. De asemenea, va fi nevoie de Hotararea Asociatilor cu privire la aceasta decizie. In cazul in care societatea are si datorii, va fi nevoie de acordul acelorasi asociati cu privire la plata acestora.
- Dupa un termen de 30 de zile de la hotararea obtinuta, aceasta se va publica si in Monitorul Oficial. In tot acest timp inca se pot depune contestatii, creditori ce isi exprima aceasta optiune.
- Din nou, la Registrul Comertului, se vor depune urmatoarele acte: cerere de radiere, hotararea de rapartizare a activelor, bilant de lichidare, ceea ce desigur va face contabilul societatii, certificatul de inregistrare al firmei, constatoarele.
Mentiune – daca societatea in cauza detine sume de bani in cont si chiar si aparte de conturi, cash, nu se va depune raport de repartizare a activelor. Banii nu sunt active.
Radierea nu este egala cu supendarea
In necunostinta de cauza sau prin confuzii firesti unii considera ca radierea unei societati este acelasi lucru cu suspendarea. Total gresit, drept pentru care suntem nevoiti sa clarificam in detaliu.
Supendarea – prezinta doar o solutie temporara pentru societatea in cauza, ce nu poate avea o durata mai mare de 3 ani. Practic si numele sau sugereaza ce inseamna in fapt. Daca se depaseste acest termen exista amenzi aplicate administratorilor, putand chiar sa se ajunga la cazier fiscal.
De asemenea, procedura de radiere prin lichidare si dizolvare nu are legatura cu alte proceduri precum:
Insolventa – aceasta procedura are loc numai daca societatea nu mai are fonduri din care sa isi plateasca datoriile. Dupa cum prevede legea nr. 85./2014, in acest caz se presupune ca datoriile trebuie sa fie de peste 40.000 lei. Solicitarea de a intra in insolventa este inregistrata de catre creditori sau de societatea in sine, prin reprezentantii ei.
Un caz similar acestuia tine de dizolvarea cu lichidare simultana, dar de data aceasta nu sunt implicate datoriile societatii.
Dizolvarea si lichidarea cu numire de lichidator – in cazul dizolvarii voluntare nu trebuie numit un lichidator, de vreme ce asociatii se pot intelege intre ei in ceea ce priveste bunurile ramase. In caz contrar procedura va fi mai complicata, iar prezenta in fata corpului de judecata va fi multipla.
Simconta va sta la dispozitie
Pentru a incheia activitatea unei societati va oferim solutia necesara. In ceea ce priveste lichidarea, dizolvarea sau radierea, Simconta pune la dispozitie echipa de profesionisti si se angajeaza sa va fie alaturi. Aceste servicii sunt trecute la lista celor suplimentare, pe care le puteti gasi mentionate si in cadrul paginii noastre.
De ce noi? Pentru ca dispunem de experienta, de mijloace si de tot ce este necesar in vederea indeplinirii misiunii pe care ne-o acordati. Pentru ca va scutim de drumuri suplimentare, pentru ca suntem eficienti in ceea ce facem. Suntem disponibili si online, suntem prompti si raspundem cererile pe care ni le adresati.
Va asteptam pentru consiliere si mai apoi pentru a decide care sunt etapele urmatoare de parcurs.